Często kobiety zachodzące w ciążę zastanawiają się, jaką dietę wprowadzić w tym szczególnym okresie życia. Należy pamiętać, iż zastosowana dieta nie dotyczy wtedy tylko kobiety, ale także i w szczególności jej dziecka. To właśnie teraz jest czas, żeby świadomie zadbać o swoje żywienie. Przez prawidłową dietę zgromadzisz w organizmie zapasy, co wpłynie na prawidłowy przebieg ciąży, przygotowanie ciała do porodu i laktacji.
Zasady żywienia w ciąży są dość proste, a dieta w ciąży wcale nie jest wcale uciążliwa. Nowe badania sprawiają, że specjaliści od wpływu żywienia na zdrowie i rozwój płodu korygują niektóre wcześniejsze zalecenia. Niektóre produkty, które normalnie nie są potrzebne do funkcjonowania ludzkiego organizmu, w ciąży stają się potrzebne. Są to na przykład cukry proste. Glukoza jest niezbędna do rozwoju płodu, a poza tym kobiety w ciąży miewają ochotę na różne smaki i potrzeba zjedzenia czegoś słodkiego nie powinna wywoływać u nich frustracji. Należy jednak pamiętać o zachowaniu umiaru. Bardzo ważne jest także spożywanie mięsa. Mięso powinno być spożywane przez przyszła mamę niemal codziennie, ale w niewielkich ilościach. Warto jednak wybierać mięso białe (drób) zamiast mniej zdrowego czerwonego.
To ile kobieta może w trakcie ciąży przytyć, zależy w szczególności od jej wagi sprzed tego stanu. Niektóre kobiety nie zauważają zmiany wagi przez pierwsze tygodnie ciąży, a brzuszek zaczyna się zaokrąglać u nich dopiero pod koniec pierwszego trymestru. Największy przyrost wagi następuje zwykle między 20–30. tygodniem ciąży, a tuż przed porodem, po 36. tygodniu, zazwyczaj jest minimalny.
Prawidłowa waga w ciąży
-do 14 tygodnia waga się nie zmienia
-od 14 do 20 tygodnia waga rośnie o ok. 2, 5 kg
-od 20 do 30 tygodnia waga rośnie o ok. 5 kg
-od 30 do 36 tygodnia waga rośnie o ok. 2, 5 kg
-od 36 do 40 tygodnia waga przestaje przyrastać